So Inno
nl
Français

Thee serveren ‘like a pro’

Voor een thee die z’n naam waardig is, zijn er enkele belangrijke basisregels die je moet respecteren.

1. Het water

Geef de voorkeur aan water met weinig kalk, dat lichtjes gemineraliseerd is, zonder chloorgeur. Echt ideaal? Water uit een filterkan, zoals een ‘Brita’.

2. De dosering

Dat is het aantal blaadjes in verhouding tot de hoeveelheid water. Wij raden tussen de 12 à 15 g/l water aan, dus zo’n 2 g per tas. Maar er bestaan ook erg praktische en nauwkeurige doseermaatjes. Daarmee tel je 1 maatje/lepel voor zwarte of groene thee, maté of rooibos. Voor witte thee mogen dat 2 maatjes zijn.

3. De temperatuur van het water

Respecteer de temperatuur die aangegeven wordt op de verpakking om zo de kwaliteit van de thee, z’n tannines en balans zeker te behouden. Over het algemeen wordt groene en wittte thee gezet op een temperatuur van 80°C. Met kokend water riskeer je de aroma’s te beschadigen en zo een bittere smaak te krijgen. Voor andere soorten thee moet het water z’n kookpunt bereiken.

4. De infusietijd 

Het wordt aangeraden om zwarte thee 3 tot 5 minuten te laten trekken. Voor groene en witte thee houd je het best onder de 3 minuten.

5. De pot

Die heeft een invloed op de smaak en geur van je thee. Vermijd terracotta, want die is poreus. Daardoor wordt de smaak van je thee opgenomen en geeft ie die weer af bij de volgende infusie. Kies liever voor porselein, glas of aardewerk, want dat houdt geen geuren vast.

Thee proef je als een wijn

Grand cru’s, tannines, de lengte in de mond … Er wordt vandaag steeds meer over thee gesproken – en thee geproefd! – zoals dat voor wijn het geval is. Thee vindt steeds meer zijn weg naar onze tafel en wordt stilaan een alcoholvrij alternatief voor wijn. Groene thee kan bijv. witte wijnen vervangen, terwijl zwarte thee het dan weer goed doet bij wat rijkere gerechten. Witte thee kan je gebruiken om je mond te spoelen tussen twee gangen door.

Thee of infusie?

Een infusie wordt samengesteld op basis van kruiden, planten en specerijen. Thee, of het nu witte, zwarte of andere is, is altijd afkomstig van de Camelia Sinensis-plant. Wat dan precies het verschil is? Het productieproces ziet er anders uit.

Ben je nog op zoek naar leuke tassen of een mooie theepot?